Nytt på I AM YOGA LULEÅ

För att få extra energi nu när det börjar bli mörkare har vi på I AM YOGA tagit hem ett urval av de mest stärkande och uppiggande superfoods som finns! Allt i råkvalité och ekologiskt. Först och främst

Chiafrön:

Den återupptäckta supermaten som får dig att orka riktigt långt!

Dessa underbara frön har på senare tid rönt stor uppmärksamhet, bland annat genom Christopher McDougalls bok ”Born To Run”. I denna beskriver han hur vissa indianfolk i Mexico uppvisar fantastisk uthållighet och återhämtning, vilket de tackar chian för och jag kan inte annat än hålla med. Chiafrön är en enorm källa till energi!!

Fröet har en fantastisk uppsättning essentiella aminosyror, protein och antioxidanter, vitaminer och mineraler. Framförallt utgör chiafrön en sensationellt god källa till Omega 3, som är viktigt för hjärnfunktionen och hjärnutvecklingen hos barn.

Chiafrön har likt linfrön en gelbildande egenskap vilket gör det en idealisk ingrediens för att tillaga pudding och gröt.

Macapulver: 

Traditionellt har macaroten bland annat använts vid stressrelaterade och hormonella problem, och vid trötthet, näringsbrist och minnesproblem.  Mest känd är den kanske som ett ”afrodisiaium”, för att öka fertiliteten.  Maca innehåller flera av de essentiella aminosyrorna och är en signifikant källa till Vitamin C, B1, B2, B3, B6, och även till kalcium, järn, fosfor samt spårämnen som koppar och mangan. Mangan och koppar kan bland annat skydda kroppen från oxidativ stress, medan koppar också bidrar till att hålla nervsystem och immunsystem intakt. Riboflavin (B2) och Niacin (B3) bidrar till att reducera trötthet och riboflavinet är också viktigt för skapandet av röda blodceller och för synen.

Den har en söt, lite kolaaktig och något speciell smak.  Till smoothies, desserter och bakverk. Till exempel de underbara energibollar vi serverade på helgens workshop; Macabollar! Yum! (Recept på dom kommer!)

Kakao:

Det råa kakaon har ca 4 ggr mer antioxidanter än sin ”vanliga” rostade motsvarighet. Den är full med fytokemikalier och vitaminer och är kraftigt humörhöjande.

Använd rå kakao i ALLT!

Guarana:

Guarana innehåller ämnet guaranin som har samma kemiska egenskaper och uppiggande verkan som koffein. Samt substanserna teobromin och teofyllin vilka också har en stimulerande inverkan på det centrala nervsystemet. Tack vare sitt höga koffeininnehåll (dubbelt så mycket som kaffebönan) främjar Guarana både koncentrationsförmågan, minnet, uthålligheten och humöret, vilket gör att den lämpar sig extra väl att ta inför krävande fysiska eller psykiska utmaningar. Passar exempelvis utmärkt för studenter och yrkeschaufförer som måste hålla sig vakna och alerta under långa perioder. Fungerar även i förebyggande syfte inför en lång arbetsdag eller för dig som kanske har svårt att komma upp på morgonen.

Guarana är en vanlig ingrediens i många så kallade energidrycker, men vill du slippa alla onödiga tillsatser som finns i dessa, så är rent Guaranapulver ett mycket hälsosammare alternativ. Blanda till exempel med juice eller vatten, strö en tesked över morgonfilen, mixa i en smoothie tillsammans med färska frukter och bär – eller gör som Guaranistammen och koka ett gott och uppfriskande te.

Rekommenderat intag är 500-1000 mg, en till två gånger dagligen – dock maximalt 2000 mg (2gr) per dag. Om du har hjärtproblem, är gravid eller ammar bör du avstå från att äta Guarana. Rådgör alltid med din läkare i förväg om du är tveksam.

photo (14)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.