Chaga på I AM YOGA Luleå

På Söndag 3:e november bjuder vi på Chaga Chai på I AM YOGA. Och dessutom kan du köpa ditt eget för att göra thé och smoothies på och boosta ditt immunförsvar!

Chaga är det ryska ordet för thé och har fått ge namn åt sprängticka, på vilken man sedan långt tillbaka bryggt thé för dess undergörande egenskaper.

Sprängticka,chaga, anses vara kungen av medicinalsvampar, före Reishi, Shiitake, Maitake och Agaricus blazei. De nordamerikanska indianerna betraktade den som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den gudarnas gåva och odödlighetens svamp precis som man gör även i Kina

Chaga är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker också högt kolesterol.
Chaga innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom beta glukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.

År 1958 fann man i vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att Chaga gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom vid hypertoni och diabetes. 1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där Chaga visade sig hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen.
Chagans poularitet beror dels på att man utvinner ämnen som används inom en rad medicinska områden, dels på att den redan i sitt naturliga tillstånd innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, tritepener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex och framför allt fytonäringsämnen.

chaga (1)
Chaga innehåller naturligt vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex.

• Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer, bakterie- och virussjukdomar)
• Betulinsyra (mot tumörer, malaria och infektioner)
• Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy)
• Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning)
• Ergo sterol (en vitamin D2-prekursor)
• Många former av Beta glukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider)
• Saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas)
• Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen.

Chaga är en tungviktsmästare när det gäller fytonäringsämnen med uppmätt ORAC-värde på otroliga 60 000-350 000. Jämför det med kakao 30 000, gojibär 25 000, acai, 18 000, och vilda blåbär 9000 ORAC. (ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.)

Chaga har en mild, neutral smak av vanilj och en naturlig sötma. Drick som thé och smaksätt med det du väljer eller använd avsvalnat i smoothies.

Här pratar David Wolfe, grundare av rawfood-rörelsen, i ungefär en timme (!) om Chaga och om den bok som han skrivit om Chaga:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.