Det finns en tanke

Ashtangayoga är en terapeutisk och effektiv metod för att balansera upp kroppen och jobba djupt på vävnader men är framförallt en metod som bygger på att ta kontroll över uppmärksamhet och sinnen. Det är en träning som är tänkt att pågå under lång tid och i början handlar det mesta om att lära sig verktygen man behöver för att utveckla metoden. Fördelarna med träningen kommer omedelbart men är ofta subtila och svåra att sätta fingret på i början. Med tiden så utvecklas träningen och också förståelse för den egna kroppen och den upplevelse man har.
Ashtangayoga är en konkret och praktiskt form av yoga som till stor del handlar om jobbet man gör. Detta är en skillnad från många andra kroppsbehandlingar där man ofta gör ett fåtal sessioner och efter det lätt återgår till gamla vanor och mönster. Ashtangayogan kommer visa tydligt var förändringar behöver göras men i början missuppfattas ofta de här signalerna och de värderas som obehag i kropp och sinne och något man helst vill undvika. Det är inte alltid  ’skönt’ att praktisera yoga men det ger en djup tillfredsställelse och en känsla av att vara närvarande i sin egen kropp och det ger möjlighet till en kommunikation med kroppen som kanske under en lång tid varit begränsad och bedövad.
En regelbunden träning är ofta en förutsättning för att skapa nya beteenden och mönster och vill man lära sig yoga från en lärare, vilket är att rekommendera, så bör man vända sig till en lärare som har en egen och regelbunden träning. Träningen är målet i yoga och många andra existentiella och spirituella metoder.
Det ger ofta inte särskilt goda resultat om man tar sig an en yogaträning på samma sätt som man gör med annan idrott, sport och träning. Yoga kräver en uppmärksamhet och en finjustering av vår uppfattning om subtilitet och nyanser. Det är en utmaning av både förutfattade meningar och värderingar så väl som den bild vi har om vad en träning är. Man kan säga att yoga inte är en träning utan en övning. Du övar för att vässa din skicklighet och det finns inga gränser för hur vass du kan bli.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.