Prima Din Sömn Med Ayurveda & GABA

Att dricka varm mjölk innan läggdags är en välkänd metod mot sömnlöshet. Aktiva peptider i mjölk triggar GABA-receptorer i hjärnan som skapar avslappning och sänker stress och oro. GABA stöder djupare sömn och ger mer återhämtande sömn. Andra ämnen som triggar GABA-receptorer i hjärnan är exempelvis benzodiazepiner som ju används frekvent för att dämpa ångest och oro samt skapar sömnighet.

För sömn är viktigt. Kronisk sömnbrist ökar risken för många degenerativa sjukdomar förutom att det sänker livskvalité och livsglädje. Stress skapar sömnbrist och sömnbrist skapar stress-och med konstant förhöjt kortisol är kroppen snart utmattad.  Sömnbrist och ffa i kombination med lågt blodsocker skapar inga goda förutsättningar för fokus, inspiration och motivation och fokus, inspiration och motivation är vad vi hoppas kultiverar och vårda med vår yogapraktik.

Ayurvedan har rekommenderat varm mjölk innan läggdags i tusentals år och inte bara på grund av dess sömninducerande egenskaper.  Ayurvedan förklarar det så här; kronisk och hög stress kommer utarma kroppen på det livselixir som vi behöver för att leva med glädje, kraft, energi, motståndskraft och hälsa, rent generellt. Detta livelixir kallas ’ojas’ och kan beskrivas som den fysiska formen av vårt medvetande.

Det tar 30 dagar för kroppen att producera ojas och processen börjar med att vi spjälkar maten vi äter för att bygga allt det som kroppen ständigt bygger åt oss; lymfa, blod, muskler, fett, ben, nerver och de reproduktiva vätskorna. Och enligt ayurvedan, faktiskt i precis den ordningen. När alla dessa vävnader är återuppbyggda och av kroppen ansedda som hälsosamma produceras slutligen den sista essensen, ojas.

När kroppen är under stress och för hög belastning utarmar vi vår ojas. Men i ayurvedan anser man att vissa födoämnen särskilt väl bygger ojas tillbaka. Och det börjar med mjölk. 
Tyvärr är mjölken vi får från kor i dag svår att spjälka och är inte alls lika befrämjande som den en gång var. Dessutom har mjölken i dag tillsammans med många andra ’livsmedel’ saboterat vår matsmältning så till den grad att många födoämnen har blivit svåra för vår kropp att hantera. Och när kroppen inte kan spjälka maten ordentligt skapas något inom oss som är motsatsen till ojas- nämligen ama. Ama är oprocessade ämnen från maten som ligger kvar i kroppen.

Korna i dag äter ofta mat som dom inte kan processa. I stället för att äta gräs äter dom soya och majs som kan vara genmanipulerat och besprutat och dessutom får dom hormoner och antibiotika. Det är befängt att tro att detta inte påverkar deras mjölk som vi sedan äter och dricker i olika former. 

Så därför kan det i bland vara klokt att undvika mjölk från kor och receptet på ’nattfösaren’  innehåller i stället havremjölk och mandel. Du kommer inte få samma sömninducerande effekt då du missar peptiderna som triggar GABA-receptorerna och faktiskt även progesteron. Men du bygger ojas på mandel och havre är ett födoämne som istället för GABA inducerar tryptofan som kroppen använder för att bygga serotonin, en signalsubstans som även den lugnar och skapar välbefinnande.

Drick den här drycken varje kväll i tre månader för att återuppbygga ojas och hålla blodsockret jämt under natten:

2 1/2 dl Ekologisk Havremjölk
6 st Ekologiska mandlar utan skinn
2 Ekologiska Dadlar
1 (rejäl) tsk Ghee
1 nypa Kanel
1 nypa Kardemumma 
1 (om du vill lyxa till det) nypa Saffran

Låt allting sjuda, minst några minuter och kör med stavmixer till det skummar. Drick långsamt och njut. Det är som att dricka en semla <3