B E T A 1 4 – 4 0 H Z

Beta (14-40Hz) Vakenhet & Kognition

Säg att man skulle vilja öka sin betavågor. Varför skulle man vilja det undrar du kanske. Betavågor är ju de hjärnvågor som får all dålig publicitet. Men betavågor är också de hjärnvågor som ger oss kapacitet att tänka snabbt och att vara mer sociala. De ger oss mer energi. Om du saknar energi lyser dina betavågor sannolikt med sin frånvaro. En plötslig ökning av betavågor är också det som skapar ’fjärilar i magen.’
Personer som har en diagnos som ADD får ofta läkemedel utskrivna som ökar betavågorna i deras hjärnor och resultatet av detta är en ökad förmåga att fokusera och genomföra och slutföra sina önskade aktiviteter.

Betavågor skapas av hormoner och signalsubstanser som adrenalin och dopamin. Binjureutmattning är numera ett välkänt begrepp men vad händer om vi utarmar vårt förråd av dopamin och de aminosyror som behövs för att kroppen ska kunna skapa dopamin?

Säg att du under en lång tid levt med höga betavågor och hög dopaminnivå i kroppen, vilket många av oss gör. Kravet på kroppen kan snart bli ganska högt. Och när förråden börjar sina vad händer då? Jo, eftersom vi uppfattar att någonting börjar fattas kroppen börjar vi i ännu högre grad, söka oss till aktiviteter som ökar vår dopaminhalt vilket avigt nog ytterligare tär på förrådet. Jepp, den där klassiska, negativa spiralen.

Så när man kommer på sig själv med att igen och igen söka den där sockerkicken eller den där kaffekicken. När man konstant kommer på sig själv med att scrolla igenom sina sociala medier, då kan man på goda grunder misstänka att man utarmat sitt förråd av dopamin och att man under för lång tid befunnit sig i det höga betavågornas region.

Hur vet man om man har för höga betavågor och för hög dopaminhalt i blodet? Höga betavågor uppträder i hjärnan när vi är rädda. Muskelspänningar kommer av rädsla men också vid andra uppjagade tillstånd-höga betavågor. När vi är stressade, rastlösa och när vi är misstänksamma lever vi med höga betavågor.

I yogan skulle vi klassificera ett tillstånd av för höga och för stor andel betavågor som ’Ksipta.’ Vi skulle i detta tillstånd drivas av det lidande/motstånd som kallas ’raga’ Ett tillstånd där du jagar efter allt som verkar tilltalande utan att tänka på konsekvenserna. Ayurvedan i sin tur skulle benämna tillståndet som en provocerad pitta och obalancerad vata.

I vår moderna värld skulle nog det som kallas ’SOS’ ligga närmast till hands; ’Shiny Object Syndrome.’ Shiny Object Syndrome’ är det som vanligtvis driver oss omedvetna människor då vi förtvivlat försöker komma bort ifrån de rädslor som, om man vill använda ännu fler akronymer, betecknas som ’FOF – Fear Of Failure,’ och ’FOMO – Fear Of Missing Out.’
Vart ifrån dessa rädslor kommer får bli en annan bloggpost men yogan har givetvis en förklaring till även detta.

Om du på ett hälsosamt sätt vill boosta dina betavågor och balansera ditt dopamin finns det saker du kan göra. Det finns positiva och konstruktiva aktiviteter och det finns bra mat. Det finns förstås även tillskott som kan ge en extra skjuts och det är ofta detta som många tar till sig. Tillskotten kommer inte hjälpa i längden om inte grundförutsättningarna finns där, I’m just saying.

Vad behöver vi för att bilda dopamin? Enkelt förklarat;  framförallt behöver vi L fenylalanin som metaboliseras till L tyrosin. Båda behövs i kroppen för att skapa ämnesomsättningshormonet tyroxin som i sin tur skapar L dopa som till sist blir till dopamin i vår hjärnstam.

För att få de korrekta aminosyrorna L Fenylalanin och L Tyrosin kan du äta: kalkon, kyckling, vetekli, keso, mjölk, yoghurt, ägg och avokado.
I ost och choklad finns ämnet Tyramine som också det metaboliseras till Tyroxin. Det är tyraminerna som kan ge vissa personer huvudvärk varför man kan vilja vara försiktig med detta. Quercitin, en flavanoid och antioxidant som finns i många frukter och bär men som är särskilt högt i äpplen omvandlas också till Tyroxin i kroppen.

Tillskotten då? Det finns inte många tillskott som ger ren L Dopa. Bönan ’Mucuna Pruriens’ är ett av de få,  kanske det enda? Det har gjorts försök på Parkinsons-patienter med Mucuna Pruriens som har gett resultat och tillskottet är ganska kraftfullt. Livliga och otäcka drömmar är en biverkning. Rosenrot är en adaptogen om också kan fungera och är ganska snäll men ändå är stimulerande och man ska vara försiktig med om man vet med sig att man har plågat sina binjurar.

Att ge kroppen byggstenar genom tillskott av aminosyrorna L Fenylalanin och L Tyrosin är också ett sätt. Fenylalaninet kan, precis som Tyraminerna, ge huvudvärk men L Tyrosin är en aminosyra som på ett bra sätt kan höja ämnesomsättning, dopamin och motivation.

Aktiviteter och praktiker som boostar beta/dopamin är till exempel att fasta. ’Intermittent fasting’ är just nu en populär metod som ger viktnedgång, motivation och energi. Och förklaringen är förstås denna. Varför många också upplever en ’utbrändhet’ och problem med sköldkörteln efter en längre tids utövande av metoden. Pittaprovokation kallas det i ayurvedan. Men lagom och med sunt förnuft kan det vara väldigt effektivt.

-Att ha en målsättning. Även små delmål är effektivt om du vill ge dig själv en kick.

-Att meditera. En speciell typ av meditation, mindfulnessmeditation, ger dopaminpåslag i hjärnan. Vilket antagligen är förklaringen till att just denna typ av meditation är så populär i västvärlden

-Och förstås, fysisk aktivitet. En gång räcker dock inte men en aerobisk träning på ca 30 minuter upprepat under en tidsperiod ger positiva betavågor.

Vad bör du undvika?
Det som utarmar vårt dopamin mest av allt är alla typer av beroende. Om du misstänker att du är lite beroende av din mobiltelefon så är du garanterat det. Den utarmar ditt förråd av dopamin för den lovar din hjärna en belöning om du tittar på den. Belöningen är dopamin. Inte bra.

-’Instant Gratification’ Ett av vår tid största problem. Det är oändligt och för komplext för att gå djupare in på men det utarmar dopamin.

-Kaffe och socker.

-Stress.

Nu vet du vad du har att göra. Och framförallt, håll barnen borta från sociala medier. Please!!