EFFEKTEN AV SOLLJUS

Och bristen på solljus…

All verksamhet på I AM YOGA handlar om att skapa förutsättningar för växande och välmående på alla plan. Hur kan du kultivera ditt bästa jag? Hur kan du hitta ’tweaks’ som underlättar de situationer som skapar mest friktion? Hur kan du dominera din dag och leva ett mer inspirerande liv.
Vi tänker på allt, så häng med!

Om du känner som jag så känner du kanske att det varit mycket höst den här sommaren. I alla fall för oss som bor i Luleå. Solen är så viktig för oss som har en lång vinter framför oss. Vi behöver tanka. Vi behöver få ljuset på huden och i ögonen för att vår kropp ska fungera. Precis som växter.

Solen påverkar vår fysiska hälsa, både mentalt och mer konkret på ett kraftfullt sätt. Solen är förutsättningen för liv. Solljus framkallar en hormonell kaskad som påverkar både sympatisk- och parasympatisk aktivitet i vårt nervsystem. Solljus är det viktigaste stimulus vår cirkadiska rytm och vår biologiska klocka har. Genom våra ögon och vår hud uppfattar kroppen hela spektrumet av ljus runt omkring oss för att kunna anpassa vårt endokrina system till de speciella förutsättningar omgivningen, tiden och platsen presenterar för tillfället.

Vi har mängder av molekylen i alla lager av vår hud som interagerar med de ultravioletta strålarna. UV-ljus ökar T-cellernas aktivitet i huden och boostar immunförsvaret. I UV-ljus, som är det blå spektrumet, stimulerar UVB spjälkningen av vitamin-D som mer än vitamin faktiskt är ett hormon. Vi kan ta tillskott av d-vitamin men faktum är att det bara är UVB-ljus som kan aktivera d-vitaminet i kroppen så det blir potent. Molekyler i vår hud bildar också beta-endorfiner som har en humörhöjande effekt under solljus och vår serotonin-nivå ligger högre en solig dag jämfört med en molnig. Även signalsubstanserna dopamin och testosteron ökar under solljus.

UVA genererar kvävemonoxid (nitricoxide) vilket ger oss mängder av fördelaktiga effekter som till exempel ökad cirkulation och syresättning och sänkt blodtryck och inflammation. Kvävemonoxid vidgar våra kapillärer och när cirkulationen i huden ökar tar blodet upp alla ämnen som solen frigjort och dessutom tar huden och upp den andra viktiga delen av solens strålar-den infraröda.

Vi uppfattar inte infrarött som ljus utan känner det som värme. Infrarött ljus är oändligt viktigt för oss. Det är det infraröda ljuset som laddar våra cell-batterier. Kroppen använder det röda spektrumet för att producera mitokondrisk energi och för att hålla systemet i jämnvikt. Om du är låg på ATP kommer du vara trött, trög, slö och möjligtvis deprimerad vilket förklarar mycket av SAD (Seasonal Affected Depression) vilket är kopplat till breddgraden vi befinner oss på och hur lång tiden mellan soluppgång/solnedgång är.

Det infraröda spektrumet ’primar’ också cellerna i dina ögon så de reparerar och regenererar. Led-ljus, som saknar allt infrarött är riktigt skadliga för våra ögon något sommånga optiker flaggar för nu när de flesta sitter med skärmar framför ögonen i bland upp till tio timmar per dygn.

Vad kan du göra då? Om sommaren regnade bort och du råkar bo på en breddgrad som inte erbjuder särskilt mycket solljus under stora delar av året.

Du behöver se till att kroppen producerar rätt mängd melatonin på rätt tider.  För att lyckas med det här så behöver du få solljus i ögonen och helst på huden men det måste ske vid rätt tidpunkt och under minst 15 minuter. Mellan 08:00 och 11:00 är vår inre biologiska klocka inställd på att få en trigger som sätter fart på hela systemet, genererar serotonin och som dessutom förbereder för en dipp kring 18:00-tiden och ser till att melatoninet kommer i gång efter ca 22:00. Om detta inte sker…..well.

Och saken är den att det faktiskt inte behöver vara speciellt soligt för att detta ska vara effektivt. Det du behöver göra att att gå ut! Även en molnig dag är ljusspektrumet mer än tillräckligt för att ge kroppen det den behöver. Problemet är att vi inte gärna går ut då det är dåligt väder, eller då det är vinter och kallt, eller då vi har så mycket viktigt att göra. Men vi behöver göra det, för vår hälsa och för vårt välmående.

Andra saker som hjälper är att gå och lägga sig i tid. Dvs. tidigt enligt många av oss. Helst 22:00 men inte senare än 23:00. Att skydda ögonen mot det blå ljuset är också viktigt. Om du tittar på din skärm timmarna innan läggdags har du stört kroppens utsöndring av melatonin tillräckligt mycket för att skjuta på den i åtminstone några timmar vilket ger en mindre effektiv djupsömn som förstås skapar en högre grad av trötthet dagen efter.

Att ta tillskott av en animalisk omega-3 olja är också något som är viktigt. Gärna ca 20 minuter innan exponering för solljus. Det är på det sättet många människor som i urminnes tider levt på kalla och mörka breddgrader kompenserat för bristen på solljus. Men kom i håg att omega-3 är en fleromättat olja vilket gör den instabil och benägen att härskna och oxidera. En oxiderad fiskolja gör mer skada än nytta så var oerhört noga med ursprung och utvinningsmetod. Att äta färsk, fet fisk är toppen men fisken måste vara vildfångad. Odlad fisk, som till exempel lax, har fått foder som förstört fiskens naturliga fettsyrebalans och gör, precis som den tveksamma fiskoljan, mer skada än nytta.

Så brist på solljus gör oss trötta och lite- eller mycket-  deprimerade. så hur överlever vi vintern nu då? Vi ska inte bara överlever vintern. Tvärt om så ska vi trivas och må bra under vintern. Vi ska ta hand om oss själva och göra allt vi kan för att växa och utvecklas även under de mörka och kalla månaderna. Vad behöver vi för att klara av detta? Vi behöver motivation och viljestyrka. Och vart hittar man det? Men!? Vilken fråga! That’s the easy part.

Fysisk och mental träning. I’m just saying….

Nu är det dags att börja boosta inför vintern. Bygg motivation, fokus och rutiner så du orkar må bra. Även på vintern.

Prime Your Day-Hack your life