Email

info@iamyogalulea.com

Yinyoga

Våra yinyogaklasser bjuder på en kombination av klassisk yinyoga och andra terapeutiska och självomhändertagande övningar. Det betyder att en yinyogaklass hos oss kan se lite olika ut. Det handlar dock alltid om lugna- ofta liggande och sittande rörelser.

Klassisk Yinoga bygger på Tao Yin.

Tao Yin är Taoisternas yoga och också en del av T’ai Chi Ch’uan, det som också kallas Tai Chi.  Det är en lugn och meditativ yogaform där fokus ligger på kroppens ‘yindelar’ som bindväv, leder och ligament.
Man jobbar alltså på andra typer av vävnader till skillnad från mer traditionell yoga för mjuka upp även dessa vävnader och behålla en rörlig kropp där alla delar håller sig mjuka och smidiga. Men bindväv, leder och ligament  tränas inte på samma sätt som muskler utan man använder en speciell metod.

Hur:
Tre punkter är viktiga i yinyoga:

1. Man stannar vid sitt första motstånd
2. Man håller sig så stilla som möjligt
3. Man låter tiden göra jobbet.

Det är viktigt att var och en efter sina förutsättningar kan göra övningen med rätt intensitet på traktionen. Man bör hitta en bekvämlighet i positionerna. Alla positioner utförs sittande eller liggande och man använder klossar, kuddar och remmar för att hitta ett bra utgångsläge.

Man lägger vikt vid att avgöra när positionen känns rätt och när det känns för mycket eller fel. Man fokuserar på var traktionen känns och hur den känns. Får man känningar på andra ställen än där sträckningen är mobiliserad så backar man. Man undviker även för intensiva smärtsensationer även om de kan tyckas komma i från en djup stretch. Kan man vara stilla och avslappnad i övningen är den bra. Har man börjat vrida och vända sig, så är eventuellt obehagskänslan för stark.

Fördelar:

  • Förnyar och ger flexibilitet till kroppens bindväv
  • Större rörlighet i ryggrad och höft
  • Ökad ledvätska
  • Lugnare sinnelag, emotionell balans
  • Stimulerar kroppens inre organ
  • Förser ryggraden med vätska och ger bättre cirkulation av vätskan
  • Leder behåller sin mjukhet och rörlighet

Yinyoga jobbar med samma princip som akupressur. Alltså stimulering av kroppens energikanaler. Till skillnad från akupunktur där man stimulerar energipunkter jobbar man på linjerna där punkterna ligger. I yinyoga koncentrerar man sig på kroppens nedre delar, höfter, bäcken och ryggrad, och jobbar mycket med meridianer genom till exempel galla, lever och njurar.

~Untie the knot that binds you~